Dentálhigiénia

Szájhigiénés oktatás és fogkőeltávolítás

Miért fontos a megfelelő szájhigiénia?

A fogmosás fontosságára gyermekkortól kezdve lépten nyomon felhívják a figyelmünket a szüleink, az óvónők, az iskolai tanárok, fogorvosok, és persze a reklámok. Ennek ellenére az életkor előrehaladtával egyre kisebb lelkesedéssel végezzük a fogmosást, a fogselymezésre pedig inkább csak ünnepnapokon kerítünk sort. Ez pedig sok probléma okozója.

A szájhigiénia a fogak és a tartószerkezetük egészségének alapja. Az egészséges fogazat pedig a megfelelő emésztés alapja. Az emésztés pedig egész testünk egészségére hatással van.

Ha a fogtisztítás nem megfelelő módon, vagy a kelleténél kisebb gyakorisággal történik, a szájban felhalmozódik a lepedék, amely később fogkővé alakul. A fogkő olyan baktériumoknak ad otthont, melyek a fog kemény szöveteit károsítják, az ínyben pedig gyulladásos folyamatot indítanak el. A fogszuvasodás, az íny- és fogágygyulladás pedig csak fogorvosi kezeléssel gyógyítható.

Szájhigiénia otthon

Mindennek az alapja a megfelelő otthoni szájhigiéniás rutin elsajátítása. Ez az alábbi elemekből tevődik össze:

 • Rendszeresség: főétkezések után, de legalább reggel és este szükséges a fogmosás.
 • Megfelelő technika: többet ésszel, mint erővel! A fogak és a fogíny is megsínylik az erős sikálást, a megfelelő tisztítást körkörös és sepregető mozdulatokkal végezzük!
 • Megfelelő eszközök: az elektromos és a hagyományos fogkefe is lehet jó választás, ha azt megfelelően használjuk! A fogközök tisztításáról is gondoskodni kell fogselyem vagy fogköztisztító kefe segítségével.
 • Indikációnak megfelelő fogkrém, szájvíz használata – fogorvosa, fogászati higiénikusa segít a legjobb termékek kiválasztásában!

Fogkőeltávolítás a rendelőben

Még a lehető legalaposabb otthoni fogtisztítás mellett sem zárhatjuk ki, hogy idővel fogkő halmozódik fel a fogakon. A fogak bizonyos felszínei sokkal nehezebben tisztíthatók, mint mások, ezeken a területeken nagyobb az esély a fogkőképződésre.

Bármennyire is igyekszünk, a fogkövet nem tudjuk fogkefével és fogkrémmel eltávolítani. Más eszközökkel megpróbálni lepattintani pedig kimondottan veszélyes, könnyen sérülés lehet a vége.

Rendelőnkben a fogkőeltávolítást egy kíméletes, ultrahangos rezgésekkel működő berendezés segítségével végezzük (ultrahangos fogkőeltávolítás). Ezen kívül a magas nyomással finom port fúvó eszközünk (Airflow) még a legapróbb résekből is eltávolítja a fogkövet és sima, elszíneződéstől mentes, csillogó felületet hagy maga után.

A kezelés végén szánunk időt arra is, hogy a helyes fogtisztítást segítsünk elsajátjtani páciensünknek.

Dr Tóth Valéria Smartdent

Kezelő orvos

Dr Tóth Valéria Smartdent

Dr. Tóth Valéria

Szakterülete:

 • fogpótlások készítése
 • konzerváló fogászati kezelések
 • implantológia
 • esztétikai fogászat

Kérjen időpontot személyes konzultációra!

Az első konzultáció ingyenes. Ezt követően rugalmas árképzés, megfizethető árak, az időpontok pontos betartása és rugalmasság várja Önt.

Töltse ki az űrlapot és visszahívjuk, vagy hívjon minket telefonon!

Telefon

+36 20 941 5458


  Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.

  Hűséges pácienseink a mi védjegyünk

  Dr. Csóka Istvánhoz járok, nagyon kedves és precíz. Ami számomra különösen megnyugtató, végig vezeti hogy mi fog történni a beavatkozás előtt, alatt és után. Mindent köszönök. 🙏

  Kolozsvári Anita

  Szakszerű, empatikus, szinte fájdalommentes kezelés korrekt áron (dr. Tóth Valéria kezelt)

  Schützenhoffer Dániel

  Great people, great customer service. I can’t describe how incredible experience I had with Dora and her mother. They were so caring, understandable. I would totally recommend them and will go again if I had the chance. Big hug to Smart Dent family!

  Bilall El Amrii

  Dr. Tóth Valériánál jártam általános fogászati vizsgálaton, rendkívül professzionális volt és szuper kedves, rengeteg jó tanáccsal látott el, ezért jó szívvel ajánlom.

  Palkó Dóra

  A legjobb fogorvos a városban. 25 éve járok Dr Tóth Valériához kedves empatikus profi és sosem fáj a kezelés.

  Kuhajda Ákos

  Kb 20 éve járok ide. Imádom! Profi, kedves, korrekt fogorvos! Nem fáj. Ügyes és paciensközpontú.

  Hopp Zsuzsa

  Outstanding professionals who make a difference! The perfect choice for everyone wanting quick, painless and professional care. These people are truly devoted to their work. Highly recommend them 👍 the result is your relieved and radiant smile.

  KH

  Elérhetőségeink

  Cím

  1052 Budapest, Petőfi tér 3., V. emelet/23

  Telefon

  +36 20 941 5458

  E-mail

  info@smartdent.hu

  Facebook

  @smartdentkft

  Kezeléseink

  Szájsebészet

  Fogszabályozás

  Fogpótlások

  Esztétikai kezelések

  Dentálhigiénia

  Radiológia

  Megközelítés