Szájsebészet-Implantológia

A fog elvesztésének több oka is lehet. Sok esetben okozhatják balesetek, vagy olyan különböző, a fogakat érintő betegségek,mint pl.ínygyulladás, fogágybetegség, vagy fogszuvasodás.

A hiányzó fogak pótlásának egyik lehetséges megoldása a fog pótlása implantátum beültetésével. Az implantátum egy mesterséges foggyökér, amit szájsebészeti beavatkozással helyezünk a csontba. Az implantátum csontosodását követően a fogtechnikus elkészíti a természetességet tökéletesen visszaadó fogpótlást, mely lehet korona, híd vagy egész műfogsor.

 

 

Az implantátum anyaga

 

Az implantátum anyaga a legkorszerűbb, tiszta, ötvözetlen titán. Ez az ún. bioanyag kiváló minősége és stabilitása miatt képes az emberi szervezetben hosszútávon a kilökődés veszélye nélkül megmaradni.A híd/korona vázát, stabilitását adó fémváz anyagaként kizárólag nikkelmentes, vagy nemesfém (titán, palládium, arany) ötvözetet használunk. Hazánkban sok helyen még mindig alkalmazzák az egyébként kiváló mechanikai tulajdonságokkal bíró, de egyre gyakrabban fémallergiát okozó nikkelt. Rendelőnk csakis a legbiztonságosabb, legkorszerűbb anyagokkal dolgozikhosszas, körültekintő vizsgálatokat követően.

 

 

Az implantátum behelyezésének menete

 

  • Miután megtörténik az alapos tájékoztatás, a páciens beleegyezésével elkezdjük az eljárástegyalapos kivizsgálással az esetleges komplikációk megelőzése végett. Implantátum beültetést csakis egészséges fogínyben, nemdohányzó, megfelelő csontozattal rendelkező páciensnél végzünk. Tehát ha az érintett felület gyulladt, arcüreg feltöltést, csontpótlást igényel,akkor ebben a szakaszban elvégezzük az implantáció befogadásához szükséges előírt, kötelező kezelési eljárásokat.
  • Ha orvosaink meggyőződnek róla, hogy a fogíny és a csont megfelelő állapotban van, megkezdjük a műtétet egy helyi érzéstelenítéssel. A csont feltárását követően beillesztjük az implantátumot az ínyen keresztül a csontba, ezután a sebet bevarrjuk. Innentől kezdve 3-6 hónap a gyógyulási idő, amíg az implantátum rögzül a csonthoz. A gyógyulás alatt a rendszeres ellenőrzés fontos, ennek soránáttekintjük, megvizsgáljuk az érintett területet. Ez esetben erős fájdalmaktól, gyulladástól nem kell félnie a betegnek, mert komplikációk nagyon ritkán fordulnak elő.
  • A gyógyulást követően, kis metszést végeznek az implantátum felett, a gyógyulási csavart lecseréljük egy ínyformáló csavarra. Majd ezt követően kerül sor a lenyomatvételre, mely alapjána fogtechnikus elkészíti a behelyezendő fogpótlást. Ezt követően félévente szükséges eljárni fogorvosi kontrollra.
  • Megfelelő szájhigiénia, és rendszeres ellenőrzés mellett az implantátumokat cserélni nem szükséges, de a rá helyezett korona ,híd vagy fogsoráltalában 10-15 év után cserére szorul, hiszen mint az eredeti fogaink, ezek is nap mint nap  valamilyen igénybevételnek vannak kitéve.

 

 

EGYÉB SZÁJSEBÉSZETI BEAVATKOZÁSOK

 

 

 

Fogeltávolítás (extractio)

 

Fogorvosainkelőrehaladott fogászati betegségeknél, letört,menthetetlen fogaknál illetve fogszabályozás esetén vállalnak kíméletesfogeltávolítást. Ha az egyszerűfogeltávolítási eljárás nem jár sikerrel vagy nem kivitelezhető, akkor sebészeti fogeltávolítást végzünk.

 

 

Bölcsességfog eltávolításának menete

 

A bölcsességfogeltávolítását sokszor javasoljuk, hiszen annak panaszmentes előtörése az ínyből csak nagyon ritka esetekben fordul elő. A legtöbb embernélismétlődő – akár a test többi részére is kiható- gyulladásos fájdalmat, csontot pusztító cisztát és szövődményeket okozhat, nem megfelelő szögű növekedésével pedig károsíthatja az előtte elhelyezkedő őrlőfogakat is.

 

Ha a bölcsességfog sebészeti eltávolítása szükséges, helyi érzéstelenítésben leválasztjuk a csontról a fogínyt a csonthártyával együtt, majd sebészeti fúró segítségével felszabadítjuk, végül egy vagy több darabban eltávolítjuk a fogat. A gyors műtéti eljárást követően 3-4 napig lehetnek olyan kisebb panaszok, mint arcduzzanat, enyhe szájnyitási- nyelési korlátozottság a fájdalom miatt, de egy héttel a műtétet követően a sebgyógyulás nagyrészt befejeződik. Ekkor távolítja el fájdalommentesen az orvos a varratokat.

 

 

Gyökércsúcsrezekciós műtét

 

Gyökércsúcs eltávolítás akkor szükséges, ha a gyökércsúcson tályog, ciszta, vagy gyulladásos szövetszaporulat (granuloma) alakul ki, és ezt konzervatív úton, gyökérkezeléssel és gyökértöméssel nem lehet meggyógyítani, de az elváltozás sokszor már gyökértömött fogon alakul ki.

A műtét során helyi érzéstelenítésben, kis metszéssel feltárjuk, majdeltávolítjuk a gyulladt részt a gyökér egy kis részével együtt. A műtét előtt vagy alatt gyökértöméssel zárjuk le a gyökércsatornát a rezekciós felületen. Ezt követőena sebet bevarrjuk, majd a varratok egy hét múlva kerülnek eltávolításra.

Szájsebészeti beavatkozásainkat kérheti altatásban is, melyeket a rendelőnkben előre egyeztetett időpontban dolgozó altatószakorvos segítségével végezzük.

Rendelési idő
Hétfő, szerda: 8-16 óráig
Kedd, csütörtök: 13-20 óráig
Péntek: 8-14 óráig
Időpont foglalás
Telefonon:
06-20-941-5458
06-1-267-3515